På Højskole med Halfdan

Halfdan portrætI 2015 ville digteren Halfdan Rasmussen være fyldt 100 år. Helsingør Kommune har igennem 2015 fejret Halfdans jubilæum, da han boede i kommunen i halvdelen af hans liv, hvilket hans forfatterskab også bærer præg af. Årets afsluttende fejring vil foregår d. 13., 14., og 15. November – på Den Internationale Højskole.
Halfdan var i 1938-39 elev på Den Internationale Højskole, hvilket fik stor betydning for hans udvikling som forfatter. Derfor er det også helt oplagt, at den store fejring skal foregå her.
Nedenunder finder du programmet, hvor du frit kan vælge til og fra i henhold til dine interesser – weekenden er for alle der har lyst!
Alle aktiviteterne er gratis. Du betaler kun for måltiderne.
Tilmelding til aktiviteter og måltider sker på halfdan@ipc.dk

 

Nye Halfdan-sange
I forbindelse med fejringen af Halfdan Rasmussens 100 år har Helsingør Kommune udskrevet en sangkonkurrence for at få sat musik til en række af Halfdans pragtfulde tekster. Det er vores håb, at initiativet vil resultere i en række nye Halfdan-sange til brug ved offentlig fællessang. Livskloge, menneskevarme, humoristiske og melodistærke sange, som kunne blive en del af den danske højskole-sangskat. Sange om eksempelvis livet, kærligheden, krig og fred. Det er altså ikke Halfdans børnedigte, der sættes fokus på.

Vi har modtaget ikke færre end 192 nye bud på melodier til Halfdantekster fra ialt 85 komponister, og der er rigtigt mange fine sange imellem! De 10 bedste bud på nye Halfdan-sange er udvalgt af et bedømmelsesudvalg og præsenteres ved en afsluttende koncert på Den Internationale Højskole. Her vil såvel bedømmelsesudvalgets som publikums stillingtagen danne baggrund for kåringen af den endelige vindersang.

Bedømmelsesudvalget består af Michael Bojesen (komponist/dirigent), Tom Nagel Rasmussen (Troubadur, komponist, søn), Jakob Bonderup (Forstander, musiker & komponist) & Søren Launbjerg (Forstander, sanger & komponist).

Blandt komponisterne i finalerunden kan nævnes Bent Fabricius-Bjerre, Jan Rørdam (Alberte Winding & Bamses Billedbog), men også lokale Lasse Aagaard Nielsen, som har skrevet musik til en række musicals såsom Skammerens Datter, Von Scholten og Blod & Ære.

Finalesangene vil blive præsenteret og sunget af forstander, sanger og skuespiller Søren Launbjerg og sanger & skuespiller Xenia Lach-Nielsen. De vil blive akkompagneret af en trio med Carl Ulrik Munch-Andersen som kapelmester.


Program for Halfdan-weekend på Den Internationale Højskole

Fredag d. 13. november

Kl. 20.00. ”Skyggerne Mod Muren”
Teatergruppen De Vilde Svaler opfører ”Skyggerne Mod Muren”, som er er en forestilling, der hylder de mere alvorlige og politiske sider af Halfdan Rasmussens forfatterskab. De Vilde Svaler er en eksperimenterende ungdomsteatergruppe, der selv skriver og instruerer deres stykker.

Lørdag d. 14. november

Kl. 10 – 12: Halfdans Poesi-brunch
Fællessang og optræden af Espergærde Amatørscene, der viser brudstykker fra deres Halfdan Rasmussen – Cabaret.
Dejlig brunchbuffet. Pris: 75 kr.


Kl. 12.00: Fernisering

Udstillingen af Ib Spang Olsens Halfdan-illustrationer åbnes. Optræden ved Martin Spang Olsen og Anna-Britt Hjarnø Mathiassen.

Kl. 13 – 16: Halfdans skattejagt

 - for hele familien i højskolen dejlige park

Kl. 13.30: To hele digtere – og en Halfdan

Foredrag ved Johannes Møllehave om Halfdans inspirerende venskaber med digterne Benny Andersen og Morten Nielsen.

Kl. 15.30: Posemandens pitstop
Foredrag ved Lars Bukdahl. Halfdan er vores største nonsensdigter, for både børn (børnerim) og voksne (tosserier), men hvad er præcis meningen med hans meningsløshed? 

Kl. 18.00 Aftensmad
Sammen med højskolens elever fra hele verden. Pris: 100 kr

Kl. 19.30: Halfdans Gallakoncert
Præsentation af de udvalgte 10 finalesange i Helsingør Kommunes store Halfdan- sangkonkurrence. Kåring af vindersangen baseres dels på publikums dels på bedømmelsesudvalgets indtryk.

Søndag d. 15. november

Kl. 12.00 “Halfdan – versemester og verdensborger”
Foredrag ved Peter Christensen Teilmann, som med stor indsigt og glimt i øjet tager os hele vejen gennem Halfdan Rasmussens forfatterskab, både det sjove og det alvorlige men med konstant sigte på verdensborgeren Halfdan.

Alle aktiviteterne er gratis. Du betaler kun for måltiderne. Tilmelding til aktiviteter og måltider sker på halfdan@ipc.dk.

 

 

International People's College, Montebello Allé 1, 3000 Helsingør, +45 49 21 33 61